Почетна / Вести насловна страна / Међународни инфо дан 2020

Међународни инфо дан 2020

У среду, 11. марта 2020. године Факултет организационих наука организује девети Међународни инфо дан. Циљ догађаја је информисање студената основних, мастер и докторских студија, наставника, сарадника и ненаставног особља о постојећим програмима размене, могућностима финснирањa мобилности, наставка студија, обављања праксе, усавршавања или истраживачког боравка у иностранству.

Учесници овогодишњег Међународног инфо дана су представници релевантних институција, међународних и домаћих организација, културних центара, фондација, студентских организација и други, који ће представити своје активности кроз презентације у амфитеатру и разговор са заинтересованим кандидатима на инфо штандовима.

Програм Инфо дана:

Од 11:00 до 13:00 часова у амфитеатру Б103 биће одржане презентације програма стипендирања мобилности, целокупних мастер студија, обављање стручне праксе или усавршавања у иностранству:

 • Универзитет у Београду – Еразмус+ мобилности и MOBION платформа
 • Фондација Темпус – Еразмус Мундус заједнички мастер програми и Ceepus размене
 • DAAD – Студирање и истраживање у Немачкој
 • ФИС – Програм стипендирања студирања у Француској
 • Фондација др Зоран Ђинђић – Стручне праксе у Немачкој

Од 13:00 до 14:00 часова у амфитеатру Б103 биће одржане презентације студената који су обавили своје Еразмус мобилности на универзитетима за које је тренутно отворен конкурс на MOBION платформи:

 • University of Helsinki – Милица Шкембаревић
 • Université Paris-Est Créteil Val de Marne – Катарина Мијовић и Вујадин Јанковић
 • University of Split – Јована Поповић
 • Stockholm University – Јована Петковић

Од 10:00 до 15:00 часова у холу Факултета, на инфо штандовима ће презентовати своје програме и могућности за студенте следећи учесници:

 • Фондација Темпус (програми Еразмус+ и Ceepus)
 • Француски институт у Србији (студирање у Француској)
 • Фонд др Зоран Ђинђић (стручне праксе у Немачкој)
 • Студентска организација AIESEC
 • Студентска организација ESTIEM

О учесницима:

Фондација Темпус (https://tempus.ac.rs/) je основана октобра 2002. године у циљу подршке унапређењу високог образовања. Од 2015. године је канцеларија задужена за спровођење програма CEEPUS, средњеевропског програма за размену студената и наставног особља, а од 2019. године када је Република Србија је постала пуноправна чланица Еразмус+ програма је Национална Еразмус+ агенција. Представници Фондације ће представити могућности за мобилност студената кроз програме Еразмус + и Ceepus, наставак студија на неком од  Еразмус Мундус заједничких мастер програма и Europass документе које студенти могу користити приликом пријаве за мобилности.

Универзитет у Београду, Одељење за међународну сарадњу је задужено за спровођење програма мобилности за студенте и запослене свих факултета у свом саставу. Током Инфо дана, представници Универзитета ће представити могућности размене студената, наставника и административног особља Универзитета у Београду у оквиру Еразмус+ програма и платформу MOBION (http://mobion.bg.ac.rs/) за пријаву кандидата за програме мобилности.

Француски институт у Србији (http://www.institutfrancais.rs/) саставни је део светске мреже коју чини више од 100 Француских института, са мисијом јачање веза између Француске и Србије кроз културу, школство, француски језик, високо образовање и истраживања. Представници Института ће промовисати стипендије Владе Рапублике Француске за студирање у Француској.

Немачка служба за академску размену – DAAD (https://www.daad.rs/sr/) је основана у Хајделбергу 1925. године на иницијативу једног студента, а данас спада у најважније организације које финансијски подржавају међународну размену студената и научника. Представници DAAD ће представити могућности за студирање и усавршавање у Немачкој.

Фондација др Зоран Ђинђић (https://www.fondacija-djindjic.org/) је основана 2003. године након трагичног убиства др Зорана Ђинђића, Председника Владе Србије, са циљем очувања лика и дела др Зорана Ђинђића кроз организовање активности и пројеката који негују вредности за које се он залагао. Представници Фондације ће представити програм стипендија немачке привреде за обављање стручне праксе младих у Немачкој.

Студентска организација ESTIEM LG Београд (https://estiem.org.rs/)представља локалну групу Удружења европских студената индустријског инжењерства и менаџмента са седиштем на ФОН-у. Локална група Београд је основана 2005. године, а 2007. на полугодишњој скупштини у Бремену стекла је статус пуноправног члана. Данас броји преко 150 чланова. Представници ESTIEM-а ће представити могућности које њихова организацијама нуди студентима ФОН-а.

Студентска организација AIESEC је интернационална организација која окупља младе људе широм света и омогућује им да развију свој лидерски потенцијал кроз волонтерска и стручна искуства у иностранству, као и кроз укључивање у различите пројекте које организујемо. Представници AIESEC-а ће представити могућности које њихова организацијама нуди студентима ФОН-а.

01-poster-medjunarodni-info-dan-2020