Početna / Vesti naslovna strana / Međunarodni info dan 2020

Međunarodni info dan 2020

U sredu, 11. marta 2020. godine Fakultet organizacionih nauka organizuje deveti Međunarodni info dan. Cilj događaja je informisanje studenata osnovnih, master i doktorskih studija, nastavnika, saradnika i nenastavnog osoblja o postojećim programima razmene, mogućnostima finsniranja mobilnosti, nastavka studija, obavljanja prakse, usavršavanja ili istraživačkog boravka u inostranstvu.

Učesnici ovogodišnjeg Međunarodnog info dana su predstavnici relevantnih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija, kulturnih centara, fondacija, studentskih organizacija i drugi, koji će predstaviti svoje aktivnosti kroz prezentacije u amfiteatru i razgovor sa zainteresovanim kandidatima na info štandovima.

Program Info dana:

Od 11:00 do 13:00 časova u amfiteatru B103 biće održane prezentacije programa stipendiranja mobilnosti, celokupnih master studija, obavljanje stručne prakse ili usavršavanja u inostranstvu:

 • Univerzitet u Beogradu – Erazmus+ mobilnosti i MOBION platforma
 • Fondacija Tempus – Erazmus Mundus zajednički master programi i Ceepus razmene
 • DAAD – Studiranje i istraživanje u Nemačkoj
 • FIS – Program stipendiranja studiranja u Francuskoj
 • Fondacija dr Zoran Đinđić – Stručne prakse u Nemačkoj

Od 13:00 do 14:00 časova u amfiteatru B103 biće održane prezentacije studenata koji su obavili svoje Erazmus mobilnosti na univerzitetima za koje je trenutno otvoren konkurs na MOBION platformi:

 • University of Helsinki – Milica Škembarević
 • Université Paris-Est Créteil Val de Marne – Katarina Mijović i Vujadin Janković
 • University of Split – Jovana Popović
 • Stockholm University – Jovana Petković

Od 10:00 do 15:00 časova u holu Fakulteta, na info štandovima će prezentovati svoje programe i mogućnosti za studente sledeći učesnici:

 • Fondacija Tempus (programi Erazmus+ i Ceepus)
 • Francuski institut u Srbiji (studiranje u Francuskoj)
 • Fond dr Zoran Đinđić (stručne prakse u Nemačkoj)
 • Studentska organizacija AIESEC
 • Studentska organizacija ESTIEM

O učesnicima:

Fondacija Tempus (https://tempus.ac.rs/) je osnovana oktobra 2002. godine u cilju podrške unapređenju visokog obrazovanja. Od 2015. godine je kancelarija zadužena za sprovođenje programa CEEPUS, srednjeevropskog programa za razmenu studenata i nastavnog osoblja, a od 2019. godine kada je Republika Srbija je postala punopravna članica Erazmus+ programa je Nacionalna Erazmus+ agencija. Predstavnici Fondacije će predstaviti mogućnosti za mobilnost studenata kroz programe Erazmus + i Ceepus, nastavak studija na nekom od  Erazmus Mundus zajedničkih master programa i Europass dokumente koje studenti mogu koristiti prilikom prijave za mobilnosti.

Univerzitet u Beogradu, Odeljenje za međunarodnu saradnju je zaduženo za sprovođenje programa mobilnosti za studente i zaposlene svih fakulteta u svom sastavu. Tokom Info dana, predstavnici Univerziteta će predstaviti mogućnosti razmene studenata, nastavnika i administrativnog osoblja Univerziteta u Beogradu u okviru Erazmus+ programa i platformu MOBION (http://mobion.bg.ac.rs/) za prijavu kandidata za programe mobilnosti.

Francuski institut u Srbiji (http://www.institutfrancais.rs/) sastavni je deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta, sa misijom jačanje veza između Francuske i Srbije kroz kulturu, školstvo, francuski jezik, visoko obrazovanje i istraživanja. Predstavnici Instituta će promovisati stipendije Vlade Rapublike Francuske za studiranje u Francuskoj.

Nemačka služba za akademsku razmenu – DAAD (https://www.daad.rs/sr/) je osnovana u Hajdelbergu 1925. godine na inicijativu jednog studenta, a danas spada u najvažnije organizacije koje finansijski podržavaju međunarodnu razmenu studenata i naučnika. Predstavnici DAAD-a će predstaviti mogućnosti za studiranje i usavršavanje u Nemačkoj.

Fondacija dr Zoran Đinđić (https://www.fondacija-djindjic.org/) je osnovana 2003. godine nakon tragičnog ubistva dr Zorana Đinđića, Predsednika Vlade Srbije, sa ciljem očuvanja lika i dela dr Zorana Đinđića kroz organizovanje aktivnosti i projekata koji neguju vrednosti za koje se on zalagao. Predstavnici Fondacije će predstaviti program stipendija nemačke privrede za obavljanje stručne prakse mladih u Nemačkoj.

Studentska organizacija ESTIEM LG Beograd (https://estiem.org.rs/)predstavlja lokalnu grupu Udruženja evropskih studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta sa sedištem na FON-u. Lokalna grupa Beograd je osnovana 2005. godine, a 2007. na polugodišnjoj skupštini u Bremenu stekla je status punopravnog člana. Danas broji preko 150 članova. Predstavnici ESTIEM-a će predstaviti mogućnosti koje njihova organizacijama nudi studentima FON-a.

Studentska organizacija AIESEC je internacionalna organizacija koja okuplja mlade ljude širom sveta i omogućuje im da razviju svoj liderski potencijal kroz volonterska i stručna iskustva u inostranstvu, kao i kroz uključivanje u različite projekte koje organizujemo. Predstavnici AIESEC-a će predstaviti mogućnosti koje njihova organizacijama nudi studentima FON-a.

01-poster-medjunarodni-info-dan-2020