Почетна / Вести насловна страна / Студенти Case Study Club-a ФОН-а шампиони света на LSE Global Circular Challenge-у 2021

Студенти Case Study Club-a ФОН-а шампиони света на LSE Global Circular Challenge-у 2021

Студенти Case Study Club-a ФОН-а: Зорана Дуловић, Сергеј Станишић, Драган Стојановић, Тамара Ђорђевић и Мина Петровић под ментроством проф. др Весне Дамњановић, проф. др Наташе Петровић и Стефана Цонића освојили су прво место на светском такмичењу у решавању студије случаја у области циркуларне економије за текстилну идустрију: Global Circular Challenge 2021 једногласном одлуком жирија. Такмичење је одржано онлајн у периоду од 20. јануара до 13. марта 2021. године, а студенти Case Study Club-a ФОН-а су током такмичења победили реномиране светске универзитете и школе као што су: Универзитет Стенфорд (Stanford University), Универзитет тахнологије Масачусетс (MITMassachusetts Institute of Technology), Универзитет Колумбија (Columbia University), Универзитет Охсфорд (Universtiy of Oxford), Лондонска школа економије и политичких наука (London School of Economics and Political Sciences) и многе друге.

Организатор такмичења била је Лондонска школа економије и политичких наука (London School of Economics and Political Sciences) која је лансирала изазов за такмичење “Fashion can do better” 20. јануара 2021. године и позвала лидерске универзитете из целог света да се придруже проналажењу пословно-иновативног решења из области циркуларне економије у тексилној индустрији. Идеја је била да се кроз осам недеља рада млади из различитих делова света упознају са концептом циркуларне економије уз примену Design Thinking методологије. Такмичење је трајало осам недеља и сваке недеље се решавао по један задатак. Након два месеца рада, 13. марта 2021. године одржано је финале где су сви тимови презентовали своје коначно решење на основу претходног рада и искуства. У финалу су студенти ФОН-а победили: 2 тима са Универзитета Колумбија (Columbia University), Универзитет Ерасмус Ротердам (Erasmus Rotterdam), École des Ponts, Флорида Стејт Универзитет (Florida State), као и 2 тима са Универзитетa тахнологије Масачусетс (MITMassachusetts Institute of Technology).

 Поред њих, до финала победили су и реномиране универзитете: Универзитет Охсфорд (Universtiy of Oxford), Универзитет Стенфорд (Stanford University), Лондонску школу економије и политичких наука (London School of Economics and Political Sciences), Лондонску школу економије (London School of Economics), Универзитет технологије и науке Хонг Конг (Hong Kong University of Science and Technology). Стручни жири кога су чинили најважнији људи из академије и бизниса донео је једногласну одлуку која је донела победу студентима ФОН-а, што говори о врхунском резултату.

 Global Circular Challenge 2021 је ове године као задатак поставио креирање иновативног и одрживог решења у циљу смањења штетних утицаја модне индустрије. Решење тима студената ФОН-а је обухватило процес циркуларне економије и доказало да је просперитет у индустрији моде могућ кроз одрживост. Тим је креирао решење ,,ALGEING…To DYE for…” које угљен диоксид који се емитује од такозваних сагоревача одеће, као и осталог отпада који се не рециклира, користи као ресурс за алге. Тим је пронашао начин да делове алги користи за креирање природних боја, које би замениле синтетичке. Као пилот тржиште за своје решење тим је дошао до закључка да је Велика Британија, због броја компаније које производе алге и броја сагоревачница, најпогоднија за прву фазу имплементације. Интеграцијом мултидисциплинарног знања, различитих перспектива и темељних истраживања, студенти ФОН-а су нашли начин да једног од највећих загађивача, угљен диоксид, искористе и направе нешто добро за свет смањујући штетне утицаје моде. Креирали су оригиналан пословни модел, маркетинг стратегију и финансијске ефекте решења.

За мапирање кључних стејкхолдера у развоју стратегије захваљујемо се свим учесницима који су дали интервју или стручну подршку: Душан Шушњар – DESANIO DOO BEOGRAD (консултант и ментор), др Александар Перић – Привредна комора Србије (консултант и стручна подршка), Александар Међедовић – Привредна комора Турске и Немачке (интервју), Мурат Чалар – генерални директор Eurotay d.o.o. Adrani (интервју и стручна подршка), Матија Мартиновић – PROMODA DOO BEOGRAD (интервју), проф. др Славица Цицварић Костић – редовни професор на Факултету организационих наука (интервју), Тамара Тошовић – Mia Mara doo (интервју), Бојана Челебић – Б Дизајн линија (интервју), Ана Глигоријевић – Модни инфлуенсер (интервју), Милорад Васиљевић – секретар Удружења за индустрију текстила, одеће, коже и обуће ПКС-а (интервју), Филип Радовић – Агенција за заштиту животних средина (подршка).

Честитамо студентима на сјајном резултату! Додатне информације о такмичењу можете пронаћи на линку: https://www.lse.ac.uk/geography-and-environment/news/fashion-can-do-better