Почетна / Вести насловна страна / ФОН ДОМАЋИН ДЕВЕТ УНИВЕРЗИТЕТА И ИНСТИТУЦИЈА ИЗ АЛБАНИЈЕ, У ОKВИРУ ERASMUS K2 ПРОЈЕKТА

ФОН ДОМАЋИН ДЕВЕТ УНИВЕРЗИТЕТА И ИНСТИТУЦИЈА ИЗ АЛБАНИЈЕ, У ОKВИРУ ERASMUS K2 ПРОЈЕKТА

Факултет организационих наука, Универзитета у Београду ће у периоду од 25-29. октобра 2021. године бити домаћин и организовати тродневни тренинг представницима девет универзитета и институција из Албаније, у оквиру Erasmus K2 пројекта: ”Посредници између универзитета и друштва у Албанији: Важност између повезивања знања и истраживања” (University to Society Innomediaries in Albania: Co-Production of knowledge and research that matters – U-SIA).

Тренинг има за циљ хоризонтални трансфер знања и искустава професора, привредника, представника цивилног сектора, фонда за науку и представника медија из Србије колегама из Албаније.

Ово је међународни пројекат из категорије пројеката намењених изградњи капацитета у високом образовању, финансиран у оквиру Erasmus+ програма, а којим управља Медитеран универзитет у Тирани, у сарадњи са још 11 партнера из Албаније, Србије, Италије и Немачке.

Пројекат окупља универзитете, организације цивилног друштва, јавне установе и пословне организације, а у циљу унапређења заједнице високог образовања, подржавајући сарадњу универзитета и друштва. Резултат ове сарадње је креирање критичног квантума знања и искустава која ће имати директан утицај на развој Албаније и допринети њеном даљем путу ка европским интеграцијама.

Србија као суседна земља која и сама креира услове за приступање ЕУ, свакако има значајна искуства која може и жели да подели са суседним земљама. У том светлу је посебно и значајна улога Универзитета у Београду, односно Факултета организационих наука, који сада већ шест година у континуитету сарађује са факултетима и универзитетима из Албаније и преноси своја искуства и истраживачка сазнања стечена у процесу посредовања између својих расположивих капацитета и потреба друштва.

Такође, пројекaт ће успоставити, проширити и изградити мрежу Quadruple Helix и поставити онлајн платформу која ће омогућити умрежавање партнера, посредовање, ширење, развој капацитета, подршку и валоризацију за академске и неакадемске актере.

Значај овог пројекта се огледа и кроз оснаживање жена у академској заједници, у области истраживања и у иновацијама.

img-b0d238ee5bc3cf5d6c8452acfb394fb7-v-2