Почетна / Вести насловна страна / Панел на тему имунизације и пункт за вакцинацију на Факултету организационих наука

Панел на тему имунизације и пункт за вакцинацију на Факултету организационих наука

У циљу солидарности и подршке у борби против вируса COVID19,  данас је на Факултету организационих наука одржана панел дискусија поводом едукације младих на тему вакцинације. У исто време на Факултету је формиран и пункт за вакцинацију свих студената и запослених са факултета Београдског Универзитета и омогућен им је избор једног од четири произвођача вакцина.

Панелисти на овом догађају били су председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић, ректор Универзитета у Београду, професор Владан Ђокић, др Срђа Јанковић, министар здравља, господин Златибор Лончар, државни секретар Министарства просвете, госпођа Маријана Дукић Мијатовић.

Овим поводом присутнима се обратио декан Факултета организационих наука који је у име студената, запослених ФОН-a и у своје лично име поздравио све госте на данашњем панелу.

fon9

Декан се захвалио панелистима коју су прихватили да учествују у једном овако значајном догађају за студенте Универзитета у Београду.

Професор Мартић је споменуо да се због актуелне епидемиолошке ситуације настава на Факултету одржава по комбинованом моделу, а да се свега трећина наставних активности реализује у учионицама Факултета.

Декан је нагласио да захваљујући изузетно посвећеном раду наставника и сарадника Факултета ово за сада није утицало на резултате студената, а истакао је и следеће:

„Искрено сам забринут, ако овако наставимо да реализујемо наставне активности  све ће се то одразити на успех студената. Сигуран сам да ће овај догађај помоћи да се број студената који су вакцинисани значајно повећа на Универзитету у наредном периоду и да ћемо захваљујући тој чињеници као и чињеници да ћемо уз  помоћ Владе Р. Србије моћи у наредном семестру да користимо нову зграду, са значајним проширењем простора, следећи семестар организовати у нашим учионицама за добробит наших студената.“

Декан се на крају захвалио Студентској конференцији универзитета у Србији, Студентском парламенту Универзитета у Београду и студентским организацијама ФОН-а на овој иницијативи.

Присутнима се потом обратио ректор УБ , професор Владан Ђокић, захвалио на позиву и честитао Међународни дан студената.

Ректор је нагласио да Универзитет у Београду већ предузима акције у виду реализације разговора са студентима, реализације пунктова за вакцинацију на појединим факултетима, у Студентском граду и на Студентској  поликлиници, и додао:

„Покушавамо да апелујемо на студенте да је вакцинација нешто што може да донесе корист не само њима већ друштву у целини. Читаву акцију спровидмо са Студентским Парламентом, СКОНУС-ом, Студентским центром Београд и Студентском поликлиником и у свакодневном смо контакту у смислу тога какве су акције које треба да се предузму у односу на епидемиолошку ситуацију која тренутно постоји.

Данас смо у склопу тог процес на ФОН-у, у смислу тога не да вам наређујемо, већ да вас охрбримо и утичемо на вашу свест да сами донесете одлуку да треба да се вакцинишете.“

У публици, међу присутнима били су и  директор Установе Студентски центар Београд, Горан Минић и директорка Завода за здравствену заштиту студената, Марија Обрадовић и њена заменица. Они су се придружили апелима и истакли значај увођења редовне здраствене едукације у школама.

Присутнима се потом обратила и државна секретарка Министарства просвете, госпођа Маријана Дукић Мијатовић, и нагласила дa треба слушати струку и треба се консултовати са струком како би се најбоље разјасниле све нејасноће.

Др Срђа Јанковић овим поводом је истакао да је каратеристика младих људи потреба за преиспитивањем, међутим изразио је изненађеност тиме да је једна тако позитивна људска особина овде почела да служи као један од најгорих реакција на опасност и нагласио да је то пре свега задатак за психолге, социологе, историчаре и многе друге дициплине. Доктор је нагласио и да се нада да ставови оних који се нису вакцинисали нису непромењиви, да нису постали имуни на рационалну дебату.

Министар здравља, господин Златибор Лончар,  изјавио је да су ковид пропуснице дале најбоље резултате у мотивисању младих да се вакцинишу против корона вируса и казао да је вакцинацији једини начин да победимо пандемију и да се вратимо нормалном животу.

Председница Владе, госпођа Ана Брнабић обратила се присутнима и истакла да је ово једна од оних ситуација где студенти треба да поведу и да који год били разлози за скепсу према вакцинацији о њима треба да разговарамо. Премијерка је затим додала:

„Можда смо мислили да је онако како комуницирамо довољно и довољно јасно, али сам видела да када су др Кон и др Срђа Јанковић били у једној од средњих школа колико је то имало велики ефекат и да је потребно да директније комуницирамо да будемо ту  и спремни за сва питања и да решимо све дилеме.“

Премијерка је истакла да имамо довољно вакцина, да имамо могућност да бирамо једног од пет прозвођача и да ћемо имати и производњу чак две различите вакцине у Републици Србији, још једном апелујући на све да преузму одговорност и да се вакцинишу.