Почетна / Вести насловна страна / Уз учешће представника ФОН-а, студентски формула тим „Друмска стрела“ представио прво електрично тркачко возило у Србији

Уз учешће представника ФОН-а, студентски формула тим „Друмска стрела“ представио прво електрично тркачко возило у Србији

У четвртак 16.12.2021. на свечаном догађају у амфитеатру Машинског факултета у Београду, тим студентске формуле „Друмска стрела / Road Arrow“ представио је прво тркачко возило на електрични погон у Србији – као резултат пројекта на коме је око две године радио велики број студената Машинског, ЕТФ-а, ТМФ-а, ФОН-а и Архитектонског факулета Универзитета у Београду, као и колеге са Војне академије и Факултета драмских уметности.

Пројектовање и израда возила на електрични погон је врло захтеван подухват, чак и за водеће експерте у аутомобилској индустрији данашњице, а главна иновација коју су студенти успели да развију је тзв. „монокок“ шасија од карбонских влакана, која значајно доприноси побољшању аеродинамичких перформанси возила. Уз још неколико оригиналних решења, студенти су развили и јединствене литијум-полимерске батерије за снабдевање возила енергијом, електронику са системом за надзор батерије (bms), контролну јединицу мотора (ecu), контролну јединицу за нисконапонске актуаторе, телеметрију и заштитни систем. Ове иновације чине скуп предуслова да електро формула достигне брзину од 100 km/h за мање од три секунде.

Студенти Универзитета у Београду су joш 2010. покренули прву овакву инцијативу, а тадашњи тим чинило је 11 студената Машинског факултета и ФОН-а, који су су у првој сезони учешћа, 2011.године, радили на развоју концепта нашег првог возила и учествовали на најпрестижнијем такмичењу у Великој Британији, одржаном на легендарној стази Силверстуон, када су освојили 3. место у Класи II (идејни пројекат возила без израде).

Током претходних година и данас, један од ментор у раду студената био је проф. др Младен Ђурић са Катедре за менаџмент квалитета и стандардизацију ФОН-а, а тренутно је у раду тима активно петоро студената нашег Факултета – колеге Симо Денић, Стефан Симић, Алекса Ђорђиев и Лука Николић, са Петром Савићем као вођом подтима за Маркетинг и спонзорствa.

Студенти ФОН-а у овом подухвату задужени су за различите активности, попут организације тима и посебних догађаја, комуникације са спонзорима, PR активности, као и израду бизнис плана за такмичења, уз представљање тима на истим.

Цела вест о догађају дата је на званичном сајту Машинског факултета: https://vesti.mas.bg.ac.rs/?p=18672