Почетна / Вести насловна страна / Одржан Уводни састанак на Еразмус+ пројекту OOP4FUN

Одржан Уводни састанак на Еразмус+ пројекту OOP4FUN

У среду, 19. јануара и четвртак, 20. јануара 2022. године представници Универзитета у Београду – Факултета организационих наука су учествовали на Уводном састанку Еразмус+ KA220-SCH – пројекта под називом OOP4FUN – Објектно оријентисано програмирање кроз забаву. Састанак је организован онлајн, а домаћин је био координатор пројекта, Факултет за менаџмент и информатику Универзитета у Жилини.

Пројекат траје 32 месеца финансира се у оквиру Еразмус+ програма „Партнерство за сарадњу у школском образовању“ Европске комисије у укупном износу од 283.228,00€.

Основна идеја пројекта је да подржи професоре програмирања у средњим школама у њиховој мисији информатичког образовања, независно да ли ће њихови ученици у будућности бити ИТ стручњаци са високошколским образовањем или стручњаци из других области. Стога су циљеви овог пројекта креирање нових или унапређење постојећих наставних планова и програма за ИТ курсеве и иновативне наставне методе које укључују примену агилних метода, комуникацијских вештина и тимског рада. Пројекат ће омогућити да кроз едукативне радионице и друге образовне активности, наставници развијају наставу и учење објектно оријентисаног програмирања кроз развој игара, чиме ће мотивисати ученике (и девојчице и дечаке) да раде у пројектним тимовима и повећају своје интересовање за објектно оријентисано програмирање и СТЕМ уопште.

Иако је први састанак морао да се одржи онлајн, партнери су успели да остваре циљ да се упознају са осталим партнерима на пројекту, направе преглед активности пројекта,  искоординирају активности управљања пројектом и направе преглед првог резултата пројекта који ће им омогућити да истраже, подучавају и имплементирају промене описане као циљеви пројекта.

Поред Универзитета у Београду – Факултета организационих наука, партнери овог пројекта су водећи европски универзитети из области информатике/рачунарства и средње школе: Универзитет у Жилини, Универзитет у Загребу, Универзитет у Пардубицама, Гимназија Иванец, Гимназија Пардубице, Пословна школа Повашка Бистрица, Универзитет примењених наука Дрезден, Гимназија Ивањица и Гимназија Дрезден-Плауен.

Уводни састанак – први дан, 19. 1. 2022.

picture2

Уводни састанак – други дан, 20. 1. 2022.

picture3

Током пројекта, партнери ће заједнички радити на 5 главних пројектних резултата и почеће креирањем анализе тренутног стања и идентификовањем недостатака у (наставном) програмирању у средњим школама и на универзитетима, коју координира Средња школа Иванец.

У овом пројекту Универзитет у Београду – Факултет организационих наука је одговоран за платформу за е-учење и Резултат пројекта 4 „Материјали за наставнике – пренос искуства за садашње и будуће наставнике“.

Очекивани утицај овог пројекта може се видети кроз циљне групе (наставници средњих школа, ученици средњих школа), учеснике и индустрију, коришћење савремених метода агилног развоја софтвера и технологија у педагошкој пракси по принципима Образовања 4.0. Овакав начин наставе ће студентима пружити меке вештине које ће моћи да користе и у областима које нису повезане са СТЕМ (критичко размишљање, тимски рад, комуникација, рад са изворима информација итд.). Повећање мотивације студената природно доводи до подизања њиховог знања што ће студентима дати добру основу за даље студирање на универзитетима.

Један од највећих резултата пројекта је развој савременог наставног концепта објектно оријентисаног програмирања који прати савремене трендове образовања 4.0 заснованог на агилном приступу, са доступним образовним материјалима за СТЕМ оријентисано образовање за сваког наставника средње школе, атрактивним концептом наставе и учења и прилагођено знање за будуће запошљавање у ИТ компанијама из Индустрије 4.0.

Национални координатор пројекта је ванредни професор Факултета организационих наука, др Душан Савић, а више информација о очекиваним резултатима, активностима, догађајима, материјалима и укљученим партнерима биће доступно на званичном сајту пројекта https://www.oop4fun.eu/ и Facebook и LinkedIn мрежама пројекта.