Почетна / Вести насловна страна / Студенти Факултета организационих наука победници Хакатона у реализацији Удружења студената информатике ФОНИС

Студенти Факултета организационих наука победници Хакатона у реализацији Удружења студената информатике ФОНИС

Студенти Факултета организационих наука, Милош Нинковић, Немања Павловић, Огњен Пејчић и Алекса Милетић у оквиру тима Делегација заузели су прво место на Деветом Хакатону одржаном 12. и 13. марта 2022. године у реализацији Удружења студената информатике ФОНИС.

Велика заинтересованост за ФОН Хакатон резултирала је пријавом чак 65 тимова од којих је само 10 имало прилику да уђе у финале. Трочлани и четворочлани тимови имали су на располагању 24 сата да креирају софтверска решења и осмисле најбољи одговор на тему Развој еколошке свести и примена принципа заштите животне средине.

Партнер овогодишњег такмичења била је компанија Levi9 која је могућност да осмисли изазовну тему ФОН Хакатона претворила у прави подстицај за такмичаре, а све у циљу да они покажу иновативност и створе решењa широке примене.

Изузетно оштра конкуренција поставила је веома тежак задатак пред жири који су чинили проф. др Ана Поледица, проф. др Маријана Деспотовић-Зракић, Светлана Јовановић и проф. др Огњен Пантелић са Факултета организационих наука, као и Вук Станковић испред компаније Levi9.

Победнички тим представио је Андроид и иОС апликацију за подстицање рециклаже под називом моја Кантицa. Решење су пронашли у скенирању бар кода производа и представљањем његовог састава у целости, као и могућности да се одабрани део производа рециклира. Поред тога, омогућили су преглед доступности специјалних канти за рециклирање на мапи, као и могућност прикупљања бодова од стране корисника апликације.

Друго место заузео је тим MIDL са Електротехничког факултета, чији су чланови Дамјан Денић, Михаило Грбић, Жељко Лучић и Игор Стевановић освојили жири својом Андроид апликацијом Carbon Footprint, намењеној мерењу потрошње угљен-диоксида у односу на задате параметре.

Треће место припало је тиму It works on my machine који чине студенти Факултета организационих наука, Сања Ђукановић, Матеја Ивановић, Драгослав Јанковић и студент Електротехничког факултета, Петар Остојић, а који су представили веб апликацију EkoFour која корисницима омогућава информисање о актуелним еколошким догађајима прикупљања отпада, као и њихов приказ на мапи.

Победници такмичења поделили су своје искуство и рекли:

- Учествовати на деветом ФОН Хакатону за нас је био велики изазов. Најзад смо имали прилику да покажемо све што смо годинама учили и тестирамо наше способности рада у тиму под притиском. Код доброг решења најбитнија је идеја, којој смо зато и ми посветили највише времена. Размишљали смо са аспекта грађанина који жели да буде еколошки одговоран али да му то не одузима превише времена. Наша апликација омогућава свима да учитају било који производ и виде од којих материјала је он направљен, где и како може да се рециклира. За 24 сата сусрели смо се са проблемима које смо као тим, уз помоћ стручних ментора, брзо и ефикасно решили. Удружење студената информатике ФОНИС и компанија Levi9 су целокупно такмичење организовали на најбољи могући начин. Од тренутка кад смо послали пријаву па све до проглашења победника, имали смо сјајну комуникацију са свима и заиста је ФОН Хакатон превазишао наша очекивања. Организатори су били ту за нас у сваком тренутку, а представници компаније Levi9 и запослени на Факултету организационих наука су нам дали најбоље савете и смернице у којем да развијамо наше решење. – Тим Делегација, победници ФОН Хакатона 2022. године.

Изузетан допринос такмичењу дали су и наставници и сарадници са Факултета организационих наука, који су као стручни ментори и жири умногоме помогли да квалитет излазних решења буде на највишем нивоу.