Почетна / Вести насловна страна / Факултет организационих наука свечано је отворио нову зграду

Факултет организационих наука свечано је отворио нову зграду

Данас су Факултет организационих наука посетили председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић, први потпредседник Владе, министар просвете, науке и технолошког развоја, господин Бранко Ружић, шеф регионалне канцеларије ЕИБ за Западни Балкан, господин Александар Брагонци, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, господин Марко Благојевић где су заједно са проф. др Миланом Мартићем, деканом Факултета и проф. др Владаном Ђокићем, ректором  Универзитета у Београду  свечано отворили нову зграду Факултета.

Представници министарства, академске заједнице и представници студената симболично су се састали у Читаоници нове зграде, а потом направили туру кроз нови објекат где су их на последњем спрату дочекали светски шампиони у решавању студије случаја, чланови студентске организације Case Study клуб. Потом је на другом спрату, у простору новог Амфитеатра, уследилo свечано отварање и обраћање декана Факултета организационих наука, проф. др Милана Мартића.

picture2

Декан је у име студената, запослених и у своје личено име поздравио скуп и рекао да је данас велики дан за историју нашег Факултета.

Декан је истакао да је један од предуслова за успешан развој Факултета организационих наука проширење просторних капацитета, наводећи да се Факултет 1982. године простирао на 760 м2 и да је у претходне четири деценије у неколо наврата значајно проширио своје капацитете који су до данашњег дана износили 6000м2.

Посебно желим да истакнем да у ове 4 деценије где смо повећали капацитет зграде, чији је власник Република Србија, за више од 5000м2, 80 посто средстава за финансирање тих доградњи издвојио је ФОН из сопстевних средстава. Запослени и студенти ФОН-а су изузетно захвални Влади Р.Србије што је у Споразуму о реализацији пројеката унапређења државне инфраструктуре за развој сектора информационих технологија из јула 2017. године укључила изградњу нове зграде ФОН-а и касније обезбедила потпуно финансирање ове изградње са више од 9 000 000 евра. Захвални смо МПНТР на ангажовању да се повећа квота за упис на студијски програм информациони системи и технологије са 480 на 590 студената и да бар 50% новоуписаних студената буде у статусу на терет буџета. Захвални смо и Канцеларији за управљање јавним улагањима и извођачу радова М Ентеријер градња што су у отежаним околностима у условима пандемије и вандредног стања обезбедили да се изузетно квалитетно са најмодернијим материјалима изгради ова прелепа зграда са најсавременијим инсталационим системима, рекао је декан ФОН-а.

Декан је истакао да нова зграда обавезује запослене ФОН-а да наставе да посвећено и компетентно унапређују реализацију наставног и научног процеса.

Верујем да ће одлични услови студирања допринети да наши студенти остваре своје пуне потенцијале,  да ће њихова знања допринети даљем просперитету Р.Србије и да ће наши студенти и у будућим годинама веома успешно  представљати Универзитет у Београду и ФОН на међиународним такмичењима у решавању пословне студије случаја, програмирању, а и у осталим областима. Још једном вам се свима захваљујем на присуству и желим пријатан боравак данас на ФОН-у, закључио је декан.

Присутнима се потом обратио шеф регионалне канцеларије ЕИБ за Западни Балкан, господин Александар Брагонци и изразио задовољство за успешну имплементацију још једног пројекта који финансира ЕИБ. Господин Брагонци је подсетио да Европска инвестициона банка подстиче напредак и даљи развој овог сектора, његовог истраживања и развоја и честитао властима, Канцелрарији за јавна улагања и свима који су допринели изградњи нове зграде која ће омогучити Факулттеу да прими још већи број студената и да подигне своје савремене образовне просветне стандарде.

picture3

Министар  Бранко Ружић поздравио је скуп и још једном потврдио да је данас велики дан за Факултет организационих наука који је на ову адресу дошао пре 40 година, истичући да је ово просторно проширење крунисано једним велелепним здањем и симболизује одговоран однос Владе Р.Србије према стварању амбијента да се истраживања и стицања нових знања омогуће на начин који кореспондира са модерним еворпским државама.

Министар је истакао да ФОН никада није имао проблем са интересовањем кандидата за упис, али је навео да је одувек био присутан просторни изазов и да ће нова зграда омогућити већи број студената, много већи и лепши амбијент за сарању са науком и привредом и стицање нових знања.

Председница Владе, госпођа Ана Брнабић поздравила је присутне и рекла да јој је драго што је дошао дан отварања новог објекта Факултета организационих наука, који је настао као део стартегије проширења капацитета техничких факултета у циљу школовања још већег броја студената који ће на најдиректнији и набољи начин допринети развоју Србије.

Факултет организационх наука одувек је био један од оних факултета за који је постојало највеће интересовање, а оно што јесте фалило је простор. Зато смо донели одлуку да градимо ову зграду још 2017. године и ево данас коначно отварамо нови обајекат ове високошкослке институциј, рекла је премијерка.

Поред тога премијерка је изјавила: Оно што је мени такође посебно занимљиво када посматрамо важност улагања у образовање, посебно високо образовање, то је да је ово ово прва зграда једног факултета у оквиру Универзитета у Београду која је изграђена након више од три деценије, тачније 31 годину. Последњи факултет у овкиру БУ, последња зграда је изграђена 1991. године и то је био Фармацеутски факултет. Толико о томе колико смо пажње поклањали образовању, колико смо пажње поклањали нашим студентима, а на крају крајева колико смо пажње поклањали конкурентности наше земље. Без улагања у образовање, у капацитете, у инфраструктурум за рад наших професоре, асистената, студената, нема успешније ни конкурентније привреде у Србији. Драго ми је да смо овде још један табу отклонили и надам се да ће од сада и улагање у високо образовање ићи још лакше и још брже.

Премијерка је пожелела студентима да буду успешни у ономе што раде, зхвалила се професорима и асистентима Факултета на свему што они раде за Р.Србију и пожелела да и други факултети добију прилику за једно овако просторно проширење.

picture4