Почетна / Вести насловна страна / Сарадња Канцеларије за ИТ и еУправу и ФОН-а Национални центар за ИТ компетенције

Сарадња Канцеларије за ИТ и еУправу и ФОН-а Национални центар за ИТ компетенције

Декан Факултета организационих наука, проф. др Милан Мартић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу, др Михаило Јовановић састали су се данас и разговарали о интензивирању сарадње по питању коришћења капацитета новооснованог Националног центра за ИТ компетенције у Канцеларији за ИТ и еУправу. Захваљујући још раније потписаном Споразуму између Канцеларије и ФОН-а врата овог центра су отворена за реализацију студентских пракси, али и свим свршеним студентима Факултета организационих наука.

dcd67a82-57c6-4e93-aef3-719f2dad4258

 „Канцеларија за ИТ и еУправу је основала Национални центар за ИТ компетенције са жељом да студентима и свршеним ИТ стручњацима омогући упознавање са производима водећих светских ИТ компанија попут Microsoft-а, Oracle-а, IBM-а, VMware-а, Huawei-а и Cisco-а, као и напредним технологијама попут вештачке интелигенције, G-clouda, биоинформатике и услугама од поверења у електронском пословању. Подсетићу да су, такође, преко Центра за четврту индустријску револуцију и Светског економског форума доступни контакти и знање различитих 4.0 центара у свету и искористио бих ову прилику да позовем студенте Факултета организационих наука и других техничких факултета да се прикључе нашем тиму од 115 запослених у Канцеларији и добију прилику да сарађују и уче од најбољих стручњака и раде на најмодернијим технологијама“, изјавио је директор Канцеларије за ИТ и еУправу, др Михаило Јовановић.

f1c997dc-4613-488c-8042-07bfd0caf461

Господин Михајло Јовановић се у току састанка посебно осврнуо на успешно реализовану електронску услугу „Моја средња школа“, која је светли пример услуге у којој грађани целу процедуру уписа у средњу школу могу да ураде онлајн, а у чијој су изради коришћене напредне технологије попут Microsoft Azure Stack Hub-a. Он је посебно истекао да су за ову услугу и решење Канцеларије за ИТ и еУправу, које је развијано са Факултетом организационих наука, заинтересоване и земље у региону. Колико је ова електронска услуга комплексна најбоље говоре подаци да су преко Портала Моја средња школа евидентирани основни подаци за 66.076 ученика завршног разреда основне школе, 7.993 пријава од стране родитеља за полагање пријемних испита, поднето је 58.873 листа жеља и извршено је 12.831 пријава за упис ученика у средњу школу.

bf6f705a-7787-49b5-a70f-2d42e8ecabb4

Декан Факултета организационих наука, проф. др Милан Мартић истакао је да је нова школска година започела коришћењем нове зграде у пуном капацитету. Модернизацијом наставног плана и програма уведене су значајне измене што ће омогућити да знања ФОН-ових студената буду још боља. Факултет је у овој школској години уписао преко 1000 студената, од тога више од 600 на студијском програму информациони системи и технологије. Према новој акредитацији на овом студијском програму студенти ће по завршетку прве године имати могућност да упишу један од следећих модула: информациони системи, информационе технологије, софтверско инжењерство, информационо инжењерство, пословна аналитика или технилогије електронског пословања.

pdj_2695

Факултет организациних наука још 2002. године увео је обавезну стручну праксу омогућивши својим студентима да стечена знања примене у пракси и тиме допринео њиховом бољем запошљавању и већој конкурентости на тржишту рада.  У компанијама са којима Факултет има потписану стратешку сарадњу студенти могу да провере своја знања, користећи модерне технологије које су им на располагању, као и да раде своје истраживачке и завршне радове.

Сарадња са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу омогући ће студентима стицање практичних знања и вештина кроз учешће на пројектима од државног значаја.

„Данас ћемо на велико задовољство причати са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу везано за реализацију стручне праксе. Ово ће бити прилика да наши студенти провере своја знања и користе најмодерније софтверске производе и најмодерније технологије, где ће и показати шта знају и сигуран сам да ће то бити обострано веома корисно“, закључио је декан Факултета организационих наука, проф. др Милан Мартић.

26cfc476-ec52-4a25-8116-6a3af0c2037a