Почетна / Вести насловна страна / Студенти ФОН-а освојили друго место u решавању пословне студије случаја на светском такмичењу у Португалу

Студенти ФОН-а освојили друго место u решавању пословне студије случаја на светском такмичењу у Португалу

Студенти Кејс Стади Клуба ФОН-а: Драган Стојановић, Лука Пољак, Никола Радојевић и Исидора Марковић под ментроством проф. др Весне Дамњановић  освојили су друго место на светском такмичењу у решавању студије случаја: University of Porto International Case Competition 2022 у области енергетике за компанију Галп.

Такмичење је одржано онлајн, у периоду од 15. новембра до 18. новембра 2022. године.

Студију случаја задала је португалска мултинационална компанија за енергетику Галп.

 Главни изазов који су студенти решавали је како ће енергетска транзиција ка одрживим изворима енергије утицати на мрежу бензинских станица које поседује Галп, како ће се развијати потребе купаца у наредних 10 година и какав ће то утицај имати на њихов пословни модел и портфолио компаније.

 Студенти ФОН-а предложили су стратегију трансформације Галп-а у водећег снадбевача електричне енергије за потрошаче у Португалу, кроз трансформацију бензинских пумпи и адаптацију истих ка електричним возилима. Такође, наш тим је предложио увођење “Coworking” простора на градским пумпама, дигитализацију пословања кроз надоградњу постојеће мобилне апликације и партнерство са компанијом Убер.

Организатор такмичења биo je Eкономски факултет са Универзитета у Португалу. Такмичење је обухватило едукативни део кроз радионицу, полуфинале и финале.

 На основу стратешког разумевања енергетске индустрије и препознавање концепта путање потрошача и како ће трендови утицати на иновативну пословну стратегију, студенти ФОН-а су осигурали пролаз у финале као првопласирани тим из своје дивизије где су победили: North Carolina State University из САД, Panamericana Универзитет из Мексика и Универзитет у Порту из Португала.

 

У финалу су освојили сребрну медаљу, док је прво место освојио тим са Универзитет у Новом Јужном Велсу (UNSW Sydney, Australia), а треће место је припало универзитету у Канади (Wilfrid Laurier University, Canada).

 

Честитамо студентима на сјајном резултату!