Почетна / Вести насловна страна / Декан ФОН-а на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије представио софтверско и организационо решење примењено за тестирање ученика на малој матури

Декан ФОН-а на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије представио софтверско и организационо решење примењено за тестирање ученика на малој матури

Декан ФОН-а, проф. др Милан Мартић учествовао је на конференцији за новинаре коју је 28. јуна 2023. године организовало Министарство просвете поводом окончања процеса завршног испита за ученике осмог разреда основних школа, у прес центру Владе Републике Србије.

Резултате завршног испита и цео процес спровођења уписа ученика у средњу школу, представили су вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић, помоћник министра за предшколско и основно образовање, др Милан Пашић, помоћница директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, мр Биљана Марић и директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, др Бранислав Ранђеловић.

Професор Мартић представио је софтверско и организационо решење за тестирање кандидата које је развио тим наставника и сарадника ФОН-а, под руководством доц. др Марка Петровића, а у сарадњи са Владом Републике Србије, Министарством просвете и Канцеларијом за ИТ и еУправу. Нагласио је да се решење примењује на ФОН-у већ осам година, у реализацији пријемног испита, а да је за потребе мале матуре посебно прилагођено.

Решење обезбеђује да су сви учесници у реализацији тестирања, којих у случају мале матуре има велики број – ученици, родитељи, директори школа, дежурни наставници, супервизори, наставници који прегледају задатке, укључени у нови систем спровођења завршног испита који сада омогућава електронско обављање свих активности. Поред тога, решење обезбеђује транспарентност и поузданост, као и брзину целог процеса, што је проф. Мартић илустровао примером јучерашњег пријемног испита за упис на ФОН, где су тестови из математике за 2295 пријављених кандидата прегледани истог дана.