Почетна / Вести насловна страна / Одржана презентација резултата Пројекта завршног испита на крају основног образовања и васпитања 2022/23

Одржана презентација резултата Пројекта завршног испита на крају основног образовања и васпитања 2022/23

Данас је на ФОН-у одржана презентација резултата Пројекта реализације завршног испита на крају основног образовања и васпитања 2022/23, којој су присуствовали Ђорђе Милићевић, в.д. министра просвете, др Милан Пашић и Милош Благојевић, помоћници министра просвете, представници Канцеларије за ИТ и еУправу – Зоран Мишић и Биљана Марић, заменик и помоћница директора, Александар Милинковић и Драгана Лопичић, представници Кабинета председнице Владе Републике Србије, као и тим са ФОН-а који је развио софтверско и организационо решење за тестирање кандидата, под руководством доц. др Марка Петровића.

Декан ФОН-а, проф. др Милан Мартић, поздравио је све присутне, захвалио се Влади Републике Србије, Министарству просвете и Канцеларији за ИТ и еУправу што су развој софтверског и организационог решења поверили ФОН-у и истакао да се нада да ћемо наставити сарадњу на овом и другим пројектима.

druga

Ђорђе Милићевић, в.д. министра просвете, нагласио је да смо тимским радом успешно реализовали једну од најсложенијих активности у школској години. Истакао је да: „Имамо обавезу и одговорност да наставимо да радимо на унапређењу овог пројекта јер су Влада Републике Србије и Министарство просвете посвећени дигитализацији образовања и обезбеђењу транспарентног, сигурног и ефикасног процеса полагања завршног испита на крају основног образовања и васпитања“.

treca

Сви учесници су констатовали да је цео тим радио посвећено, да је поверење између институција које су учествовале у пројекту на високом нивоу, да су спроведена многа унапређења у реализацији завршног испита у односу на претходне године, али су и идентификовани правци за унапређења. Организација и реализација завршног испита је један изузетно комплексан пројекат, како технички тако и организационо – ове године, преко 65.000 ученика је полагало завршни испит, у процесу реализације завршног испита, ангажовано је укупно скоро 15.000 дежурних наставника и 2.500 супервизора, генерисано је укупно 195.000 тестова, на 9 језика, а тестови су скенирани у 33 центра за скенирање који су распоређени по целој земљи, у којима је радило 180 људи. Након завршног испита, спроведена је анкета о задовољству родитеља/другог законског заступника ученика целим процесом организације и реализације завршног испита, коју је попунило скоро 9.000 родитеља. Најбољом оценом родитељи су оценили брзину и тачност објављивања прелиминарних резултата завршног испита (9,23) и попуњавања листе жеља за упис у средњу школу (9,22).

cetvrta peta