Почетна / Сарадња / Међународна сарадња / Специјални догађаји

Специјални догађаји

ПРОЛЕЋНА ШКОЛА

У сарадњи са Универзитетом примењених наука из Минхена (University of Applied Sciences Munich), настала је идеја о организовању заједничке међународне пролећне школе. Прва школа одржана је у марту 2011. године. Школу припремају и организују наставници и сарадници обе институције. Предмет изучавања школе и њене теме базирају се на претходно обављеном заједничком истраживању, које упоредо спроводе институције у обе земље. Посебну вредност оваквог рада представља компаративна анализа резултата и различитих појава које се јављају у две земље. Учесници школе су у почетку били студенти само са две партнерске институције, али су се касније школи прикључили и студенти универзитета/факултета из региона са којима Факултет организационих наука има добро развијену сарадњу. Радни језик пролећне школе је енглески.

Пролећна школа 2011

Од 21. до 25. марта 2011. године, одржана је прва међународна пролећна школа – Spring school 011 „Entrepreneurs’’ reputation in digital age“, реализована у сарадњи са Универзитетом примењених наука из Минхена. Школа је настала као резултат заједничког истраживања које су спровели наставници, сарадници и студенти обе институције, који су испитивали различите аспекте предузетничке репутације у дигитално доба: финансијске, правне, маркетиншке и др. У школи је учествовало 24 студента обе институције, а предавачи су поред наставника и сарадника ФОН-а били и еминентни стручњаци из праксе.

Пролећна школа 2012

Од 09. до 13. марта 2012. године, одржана је друга међународна пролећна школа – Spring school 012 „Doing business in digital environment“, реализована у сарадњи са Универзитетом примењених наука из Минхена. Теме које су обрађиване током школе базиране су на истраживању које су спровели наставници, сарадници и студенти обе институције, а у којем су испитивани различити аспекти пословања у дигиталном окружењу: финансијске, правне, маркетиншке и др. У школи је учествовало 27 студената са две партнерске институције. Поред тога, било је учесника и из Словеније, Хрватске и БиХ, док су предавачи, поред наставника и сарадника ФОН-а, били и еминентни стручњаци из праксе.

МЕЂУНАРОДНИ ИНФО ДАН

Факултет организационих наука међу првима је на Универзитету у Београду препознао потребу информисања наставника, сарадника и студената о међународној сарадњи и могућностима које се у тој области пружају. Почевши од 2009. године, редовно се организује манифестација Међународни инфо дан. У овом једнодневном вишечасовном догађају учествују  институције, организације, фондације и асоцијације које пружају информације о стипендијама, или и саме обезбеђују стипендије за размену, наставак студирања и стицања професионалног искуства у иностранству. Догађај се одвија у две фазе. У холу факултета учесници на својим штандовима разговарају са заинтересованим студентима о програмима које нуде, условима за конкурисање, конкурсним роковима и могућностима које њихови програми пружају. Ови разговори су пропраћени инфо материјалима, брошурама и лифлетима. Поред тога, у амфитеатру се одржава двочасовна презентација програма свих учесника, чиме заинтересовани кандидати имају могућност да на једном месту добију информације о различитим програмима финансирања студирања и обављања праксе у иностранству. Учесници Међународног инфо дана су представници Одељења за међународну сарадњу Универзитета у Београду, Фонда за младе таленте Владе Републике Србије, Темпус канцеларије, British Council-a, Konrad Adenauer Stiftung-a, DAAD-a (Deutscher Akademischer Austauschdienst Dienst), Института Servantes, Француског института, као и студентских организација Факултета ЕСТИЕМ и БЕСТ.

НАЦИОНАЛНИ ДАНИ

Поред Међународног инфо дана, настала је иницијатива да се организују национални дани држава са чијим институцијама Факултет има остварену сарадњу.

Дан Немачке

У децембру 2010. године, одржан је Дан Немачке, у циљу представљања немачке културе, језика, привреде и економије студентима ФОН-а. Догађај је отворила Сибил Фаф, први секретар Амбасаде СР Немачке, а учесници су били представници универзитета/факултета са којима Факултет има потписане уговоре о сарадњи. Реч је о следећим универзитетима/факултетима: Универзитет примењених наука из Минхена (University of Applied Sciences)­, Форцајм универзитет из Форцајма (Pforzheim University) и Фридрих Шилер универзитет из Јене (School of Economics and Business Administration, Friedrich Schiller University). Поред тога, учесници су били и представници организација, фондација, асоцијација и институција које пружају подршку мобилности студената (DAAD, Konrad Adenauer Stiftung, Фонд др Зоран Ђинђић), представници немачких компанија које послују у Србији (SAP, DHL, SIEMENS).

Дан Велике Британије

Дан Велике Британије организован је у циљу представљања конкретних облика сарадње са високошколским институцијама са којима Факултет сарађује, као и ради успостављања могућности за даље усавршавање, односно реализовање студија или праксе у некој од компанија. Догађај су отворили Амбасадор Велике Британије г. Мајкл Девенпорт и декан Факултета, проф. др Милан Мартић. Посебно је представљен студијски програм International Business & Management са дуалном дипломом који је Факултет развио са Универзитетом Мидлсекс из Лондона као и програми професионалних доктората на Универзитету Мидлсекс. Студентима су представљени програми стипендирања британске амбасаде за наставак студија у Великој Британији. Поред академског дела програма, студентима су своје активности у Србији представили и British Council и Британско-српска привредна комора. У оквиру сарадње са привредом, студентима су се представиле компаније које им нуде могућност за обављање стручне праксе: British American Tobacco, KPMG и Jones Lang LaSalle.

Дан Словеније

У циљу промоције сарадње са Факултетом за управу из Љубљане и уписа на заједнички мастер/магистарски студијски програм Менаџмент у управи, 17. октобра 2013. године одржано је Вече отворених врата: У сусрет модерној управи. С обзиром на дугогодишњу и успешну сарадњу два факултета, ово је била и својеврсна промоција сарадње два универзитета, Универзитета у Београду и Универзитета у Љубљани. Догађај су отворили декан Факултета проф. др Милан Мартић, амбасадор Републике Словеније г. Франц Бут и ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић. Присутнима се обратио и доц. др Јанез Старе, декан Факултета за управу.

У оквиру догађаја организован је и панел на тему: Трансформација управе и стварање доброг пословног амбијента. Модератори панела били су проф. др Станка Сетникар Цанкар, руководилац програма Менаџмент у управи са Факултет за управу, и проф. др Мирјана Дракулић, руководилац програма у име ФОН-а.

Дан Француске

У децембру 2016. године Факултет организационих наука посетила је Њ. Е. гђа Кристин Моро, амбасадорка Републике Француске у Србији. Том приликом одржан је Дан Француске и представљен део академске, привредне и културне сарадње коју Република Француска реализује са Србијом.

Догађај су отворили проф. др Милија Сукновић, декан и проф. др Иванка Поповић, проректор за међународну сарадњу, а присутне је поздравила и проф. др Весна Цакељић, професор француског језика струке.

Њ. Е. гђа Кристин Моро, амбасадорка Републике Француске у Србији одржала је предавање на тему „Француска стратегија извоза иновативних технологија у Србију и на Балкан“.

Након предавања, студентима су се представили представници три француске компаније које послују у Србији: г. Дејан Марковић, директор компаније Schneider Electric, гђа Ивана Поповић, сегмент менаџер банке Societe Generale и г. Радоје Димитријевић, руководилац пројекта за Југоисточну Европу компаније Atos IT Solutions and Services. Они су говорили о иновативним технологијама које примењују у свом пословању на глобалном тржишту и тржишту Србије, могућностима за професионално усавршавање студената кроз обављање стручне праксе и њиховом запошљавању након завршетка студија. Сараднице Француског института у Србији, Весна Адамовић и Сандра Елезовић представиле су нови Конкурс за добијање стипендије Владе Републике Француске за студирање у Француској, колега Павле Иветић са Универзитета у Београду представио је Еразмус+ програм мобилности студената, са посебним акцентом на мобилност студената ФОН-а на Université Paris-Est Créteil Val de Marne из Париза.

Осим на презентацијама, студенти су имали прилику да се информишу, поставе питања и преузму промотивни материјал на штандовима свих учесника у холу Факултета.

У организацији догађаја поред Амбасаде Р. Француске учествовали су Француско-српска привредна комора и Француски институт у Србији.